Telefonda Casus Yazılım Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Telefonumda casus yazılım var mı? nasıl anlarım? Telefonda Casus Yazılım Olduğu Nasıl Anlaşılır? Casus yazılım temizleme, Cep telefonu casus yazılım engelleme

Telefonda Casus Yazılım

Casus yazılımlar veya keylogger dediğimiz hareketlerinizi kaydeden yazılımlar genelde ebeveynlerin çocuklarını gözlemek için kullandığı yazılımlardır. Ancak bu yazılımların farklı kullanım amaçları da olabiliyor. Bunlardan bazıları, eşlerin birbirine olan güvensizliği sonucu casus yazılım satın alarak veya bir yerden bularak telefonlarına gizlice yüklemesi veya bir bağlantı göndererek tuzağa düşürmesi sonucu eşinin telefonunu takip etmesidir.

Casus yazılım telefona nasıl yüklenir?

  • Öncelikle bu işi yapan şirketlerden yazılım satın alınır. (ücretsiz casus yazılımlar da vardır)
  • Daha sona yüklenecek telefon şifresiz ise veya erişim duruma varsa, casus yazılım elle yüklenir.
  • Daha sonra takip panelinden veriler takip edilir. Ki genellikle yüklenen casus yazılım gizildir ve anlaşılması zordur.
  • Bir diğer yöntem de karşı telefona bir bağlantı veya link göndererek tıklamasını sağlayarak ilgili casus yazılımı telefona yüklemektir.

Casus yazılımlar hangi verilerinizi ele geçirir?

Kötü niyetli yazılımlar, kodlama şekline bağlı olarak, genellikle birçok verilerinizi ve adımlarınızı takip eder. Sizler silseniz dahi göndermiş olduğunuz mesajları kaydettiği için verileriniz karşı tarafa ulaşmış olacaktır.

  • Sosyal medya hesaplarınızdaki mesajlaşmalarınız.
  • Arama kayıtlarınız (hangi numaraları aradığınız veya sizi arayan numaralar)
  • Gönderdiğiniz ve aldığınız sms’ler
  • Ziyaret ettiğiniz web siteleri
  • Konum bilgileriniz (Nerede bulunduğunuz)
  • Rehberinizdeki kişiler
  • Telefon kameranızdan görüntü alma
  • Ortam dinleme

Başkasının veya eşinin telefonuna casus yazılım kurmak suç mudur?

Evet suçtur. Bu eşiniz dahi olsa başkasının verilerine izinsiz ve gizli sahip olmak özel hayatın gizliliğini suçu kapsamına girmektedir. Bunun için dikkatli olmanızda yarar vardır. Haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz. Ayrıca, giriş yetkisi olmadığı bir bilgisayar veya akıllı telefona izinsiz ve hukuka aykırı şekilde giriş yapmak başlı başına bir suç olup, TCK madde 243 kapsamında bilişim sistemine hukuka aykırı girme suçu teşkil eder.

Telefonda Casus Yazılım Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Telefonunuzda casus yazılım olduğundan şüpheleniyorsanız, bunu anlamanın bazı yolları vardır. Sizlere bu yolların hepsini tek tek anlatacağız. Bu adımları atlamadan tek tek uygulamanızı öneririz.

Telefonun kendi kendine bir şeyler yapması

Cep telefonlarındaki diğer bir anormal belirti ise telefonda kendiliğinden bir şeylerin hareket etmesi, açılmasıdır. Sizlerin kontrolü olmadan telefon uygulama açabilir, bazı ayarları açıp kapatabilir. Bu durumda telefona casus bir yazılımın bulaştığını düşünebiliriz.

Telefonda aşırı ısınma

Telefonda casus yazılım olma ihtimalini güçlendiren nedenlerden biri de sıcaklıktır. Telefonlar yüksek güç tüketen işlemlerde, yani işlemcinin çok kullanıldığı durumlarda telefonda ısınma meydana gelir. Buna bataryanın ısınmasını da eklediğimizde, hele ki yaz aylarındaysak telefonda can sıkıcı bir sıcaklık olur. Bu durumda telefonumuzda en çok güç tüketen uygulama veya işlemleri bulup kaldırmamız gerekmektedir.

Telefonda Donma ve Takılmalar

Telefondan casus uygulama olduğunu belli eden durumlardan biri de yaşanan donmalar ve takılmalardır. Telefonun kaynakları virüs tarafından kullanılıyorsa kendi işlem ve kullanımlarınızda donma, takılmalar ve performans sorunları yaşarsınız.

Şarjın Erken bitmesi

Telefonda zararlı yazılımlar bulunduğunda şarjınız normal kullanımına göre daha az dayanacaktır. Çünkü virüslü işlemler telefonunuzun kaynaklarını gereksiz yere tüketip enerji harcayacaktır. Bunun için şarjın erken bitmesi bu belirtilerden biri olarak değerlendirilebilir.

Telefon Yavaş Şarj Oluyor Sorunu Çözümü

Şarjın geç dolması

Şarjın çabuk bitmesi bir belirti olabileceğini söylemiştik. Aynı zamanda Şarjın geç dolması da bir belirti olarak değerlendirilebilir. Çünkü sizler bir taraftan şarjı doldururken casus yazılımlarda bir taraftan sistem kaynaklarını tüketerek şarjı boşaltır. Bu durumda telefonun bataryası geç dolar.

Uygulamaların Çökmesi

Telefon virüslerinin neden olduğu olaylardan biri de sık sık uygulamaların çökmesidir. Çünkü sizler normal olarak telefonu kullanırken casus uygulama da arka planda bazı işlemler yapar veya veri sızdırır. Bu durumda kullandığınız uygulamalarda kararsızlıklar meydana gelerek çökmeler yaşanabilir.

Fazla veri kullanımı

Casus yazılımlar arka planda sistem kaynaklarını kullanırken bunu çevrimiçi veri akışı yaparak oluşturur. Bu da fazladan data kullanımı demektir. Telefonunuzda olağandan fazla mobil veri kullanımına rastlarsanız bu bir belirtidir.

Mobil Veriyi Açınca internet Gelmiyor

Telefonun kendi kendine kapanması

Telefona bulaşan virüslerin sistemde kararsızlıklar oluşturduğunu söylemiştik. Bu durumun sonuçlarından biri de telefonun birden güç kesmesi veya sizin yapmadığınız halde telefonun kapanması olarak gösterilebilir.

Kendiliğinden gönderilen sms, mail ve whatsapp mesajları

Casus amaçlarının başında reklam ve cihazınızı bir aracı olarak kullanmak olduğunu söylemiştik. İzniniz olmadan birilerine veya tanımadığınız numaralara sms, mail ve whatsapp mesajları gönderilmişse. Veya rehberinizdeki tüm numaralara sms ve whatsapp’tan mesajlar gönderiliyorsa casus yazılımların telefonunuzu ele geçirmiş olması mümkündür.

Telefonun geç kapanması

Telefonunuzu kapatmak istediğinizde kapanmıyorsa veya geç kapanıyorsa arka planda hala aktif olan görev ve zararlı işlemler engelliyordur. Sizin de telefon geç kapanıyorsa bu ihtimali göz önünde bulundurabilirsiniz.

Tanımadığınız Uygulamalar Bulunuyorsa

Telefonunuza yüklediğiniz uygulamaların arasında sizin yüklemediğiniz ve ne olduğu hakkında bir bilginizin olmadığı uygulamalar varsa onları araştırmanız gerekmektedir. Çünkü bazı casus programları kendilerini belli ederler.

İlginç Dosyalar Varsa

Casus yazılımlar genelde topladığı verilerinizi bir klasör içerisinde depolar. Telefonun dosya yöneticisi içerisinde bilmediğiniz dosyaları silmeniz işinize yarar. Ancak bu durum telefonunuzun temizlendiği anlamına gelmez.

Telefondaki Casus Yazılımlar Nasıl Silinir?

Telefonunuzda casus yazılım tespit ettiyseniz veya akıllı telefonunuzda casus yazılım olduğundan şüpheleniyorsanız. Bunları kaldırmanın ve temizlemenin bazı yolları var. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

Cihaz yöneticisi uygulamaları gözden geçirin

Android sistemlerde Cihaz Yönetimi adında özel izinlere sahip bir alan vardır. Bu izne sahip uygulamalar telefonda birçok önemli yetkiye sahip olmuş oluyor. Siz de ilk olarak buraya bakarak hangi uygulamaları yönetici yapmışsınız bakmalısınız. Eğer bilginiz olmayan uygulamalara yönetim yetkisi verilmişse bunu kapalı hale getirerek o izinleri iptal etmiş olursunuz.

  1. Ayarlar > Arama çubuğuna “yöneti” yazın.
  2. Çıkan sonuçlarda Cihaz yönetimi veya Cihaz yöneticileri kısmına gidin.
  3. Burada cihaz yöneticileri listesine ulaşabilirsiniz.

Telefonda Casus Yazılım Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Örneğin: yukarıdaki resimde olduğu gibi “Cihazımı Bul” sistem özelliğine bu izin aktif. Çünkü cihazımı bul, uzakta iken telefonu kilitleyebilir veya telefonu sıfırlayabilir. Cihazınız kaybolmuşsa uzaktan bazı erişimlere izin veriyor. Bunun haricinde diğer uygulamalarda bu yetki verilmemiş. Sizde de böyleyse sorun yok demektir.

En çok pil tüketen uygulamaları inceleyin

Cep telefonunuzda casus bir uygulama varsa ve bunun farkında değilseniz, bir ihtimal arka planda çok fazla pil tüketir. Bunu tespit etmek için Pil kullanımı kısmından en çok pil tüketen uygulama listesine bakmalısınız. Böylece bu listede bilmediğiniz bir uygulama güç tüketmişse o uygulamayı kaldırabilirsiniz. Bunun için: Ayarlar > Pil & performans kısmından pil kullanım verilerine erişebilirsiniz.

Telefonda Casus Yazılım Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Antivirüs ile tarama yapın

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra, son olarak telefonunuzu bir antivirüs yardımı ile de taratmanızda fayda var. Bunun için Avira Security Antivirus uygulamasını kullanabilirsiniz. Mağazadan antivirüs uygulamasını yükledikten sonra bir tarama gerçekleştirin.

Android Virüs Temizleme, Telefondaki Virüs Nasıl Silinir?

Avira Antivirüs ile bir tarama gerçekleştirdikten sonra zararlı görünen Güvenlik sorunlarını kaldırıp düzeltebilirsiniz.

Telefonu sıfırlayıp, format atın

Telefonunuzda casus yazılım olduğu şüpheniz devam ediyorsa, son çare telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Böylece telefonda yüklü bulunan tüm uygulama ve veriler silinmiş olacaktır. Unutmayın bu işlemleri yapmadan önce tüm verilerinizi yedeklemeyi unutmayın. Çünkü tüm veriler silinecektir. Telefonunuzu nasıl sıfırlayacağınızı anlatan bazı rehberlerimiz var bu rehberlerden faydalanabilirsiniz. Unutmayın! bu sıfırlama işlemleri orijinal telefonlarda işe yaramaktadır. Üzerinde oynama yapılan cihazları sıfırlarsanız şebeke sorunları yaşarsınız.

Telefonunuzu casus yazılımlara karşı güvenli hale getirin

Android’in bazı yerleşik güvenlik önlemleri vardır. Bu güvenlik önlemleri oldukça koruma sağlamaktadır. Bazı uygulamalar bu ayarları kapatmanızı sizden istemiş olabilir, sizde bu istekleri onaylamış olabilirsiniz. Bu güvenlik önlemlerinin kapalı olması cihazınızı korunaksız hale getirmektedir. Şimdi bu güvenlik önlemlerini kontrol edelim.

Size gönderilen bağlantıları açmayın

E-posta, Sms, Whatsapp, instagram ve bunun gibi sosyal medya araçları üzerinden gelen linkleri açmayıp direk silin. Çünkü bu bağlantı ve linkler sizleri casus yazılım yükleme sitelerine yönlendirebiliyor.

Mağaza dışında uygulama yüklenmesini engelleyin

Bildiğiniz gibi Play Store uygulama mağazası dışından Apk şeklinde uygulamalar yükleyebiliyoruz. Bu durumda güvenli olup olmadığını bilmediğimiz apk dosyalarını telefonumuza yüklemiş olabiliyoruz. Eğer ki Play Store dışından uygulama yüklemiyorsanız bu ayarı gözden geçirmenizi öneririz. Bunun için:

  1. Android telefonunuzun “Ayarlar” uygulamasını açın.
  2. Daha sonra “Gizlilik koruması” kısmına gidin.
  3. Burada “Özel izinler” kısmını açın.
  4. Daha sonra “Bilinmeyen uygulamaları yükle” özelliğine gidin.

Play Store haricinde uygulama yüklenmesini engelleyin

  1. Burada Bilinmeyen Uygulamaları yüklemek için uygulamalara izin verilip verilmediğini görebilirsiniz. İzin verilen uygulamalar varsa bunları kapatabilirsiniz.

Google Play Protect’i Etkinleştirin

Android’in yerleşik güvenlik önemlerinden biri de Google Play Protect’tir. Play Protect, kendi çapında uygulamaları tarar ve market dışından özellikle yüklenen veya zararlı olduğu tespit edilmiş uygulamalar varsa sizleri uyarıp, bunları sizin yerinize kaldırabilir. Kontrol etmek için:

  1. Google Play Store’u açın.
  2. Ardından En üst sağ köşedeki hesap resminize tıklayın.
  3. Açılan listede “Play Protect” seçeneğine dokunun.

  1. Daha sonra kapalı ise “Play Protect taramasını aç” mesajını görürsünüz. Sizde “Aç” düğmesine tıklayarak açın.
  2. Veya Sağ üst köşedeki “Ayarlar” simgesine dokunun ve açılan listede “Uygulamaları Play Protect ile Tara” ve “Zararlı uygulama tespitini iyileştir” seçeneklerini etkinleştirin.

Böylece telefonunuzu bir nevi zararlı ve casus uygulamalardan korumuş olacaksınız.

Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle