Windows 10 Hızlandırma, Windows 10 Bilgisayar nasıl hızlandırılır? Windows 10 Hızlandırma Yolları. Sistemi bozmadan Windows’u hızlandırın. İpuçları, Performans, Gereksiz Kaynak kullanımından kurtulun.
İster güçlü bir bilgisayarınız olsun, ister düşük özellikli olsun, Windows 10 bilgisayarınızı verimli kullanamıyor musunuz? Windows 10 ‘un performansından memnun değil misiniz? Oyunlarda istediğiniz FPS değerlerini alamıyor musunuz? Bilgisayarınız çok mu geç açılıyor? O halde bu rehber tam size göre.
Windows 10’da işinize yaramayacak ancak açık olduğu için bilgisayarınızın performansını etkileyebilecek ayarların bulunduğunu söylesek… Peki sizlere Windows 10 bilgisayarınızda çok fazla ödün vermeden hızlandırabileceğinizi söylesek; evet yanlış duymadınız Sisteme bir zarar vermeden bilgisayarınızı hızlandırabileceğiniz dev bir kaynak hazırladık. İsterseniz yaptığınız değişiklikleri geri alabileceksiniz.
Başlıklar
- 1 Windows 10 Hızlandırma
- 1.1 Adım 1: Windows Defender’i Kapatın
- 1.2 Adım 2: Windows 10 güncellemelerini duraklatın
- 1.3 Adım 3: Cortana’yı Devre Dışı Bırakın
- 1.4 Adım 4: Otomatik Yüklenen Uygulamaları Kapatın
- 1.5 Adım 5: Uygulamaların arka planda çalışmasını engelleyin
- 1.6 Adım 6: Yüksek performans güç planını kullanın
- 1.7 Adım 7: Görsel efektleri kapatın
- 1.8 Adım 8: Başlangıçta çalışan gereksiz programları kapatın
- 1.9 Adım 9: Gereksiz Windows Servislerini Kapatın
- 1.10 Adım 10: Windows Ses Efektlerini Devre Dışı bırakın.
Windows 10 Hızlandırma
İnternet’te bilgisayar hızlandırma ile ilgili bir sürü kaynak ve program mevcuttur, ancak çoğu bilgisayarınızın çökmesine veya bazı özelliklerin çalışmamasına neden olabilir. Ancak sizler için Windows 10’da gereksiz olarak gördüğümüz ve kapatılsa da eksikliği hissedilmeyeceğini düşündüğümüz ayarları sunacağız. Şimdi geçelim adım adım Windows 10 Hızlandırma işlemlerine…
Adım 1: Windows Defender’i Kapatın
Windows’un yerleşik güvenlik yazılımı olan Windows Defender, tam olarak koruma sağlayamadığı gibi sistemi de çok aşırı yorar ve sistemde kasmalara neden olabilir. Bazı kullanıcılar da windows defender’i kapatmadan başka Antivirüs yazılımı yüklerler buda sistemin daha da hantallaşmasına neden olur. Tavsiyemiz hemen Windows Defender’i kapatın ve yerine sistemi yormayan ve makul bir koruma sağlayan Ücretsiz Antivirüs yazılımlarını kullanabilirsiniz. Bunun için Windows Defender’i Kapatma adlı yazıya gidip işlemleri uygulayın.
Adım 2: Windows 10 güncellemelerini duraklatın
Windows 10’da güncellemeler yapılırken İnternet’iniz ve sistem kaynağınızı işgal edecektir. Eğer Windows 10’da güncellemeleri istemiyorsanız kapatmanızı öneririz. Windows 10’da güncellemeler otomatik olarak arka planda yapılmaktadır ve kullanıcının kapatması için de bir ayar konulmamıştır. Ancak bizler istediğiniz zaman açabileceğiniz Windows güncellemelerini duraklatma işlemlerini anlattık. Bunun için Windows 10 Güncellemeleri Süresiz Duraklatma adlı yazıya gidip işlemleri uygulayın.
Adım 3: Cortana’yı Devre Dışı Bırakın
Windows 10 ile birlikte karşımıza çıkan Cortana, IOS’ta aşina olduğumuz Siri gibi bir dijital asistandır. Cortana’ arka planda sürekli çalışmaktadır. Desteklenen diller arasında şuan Türkçe yok. Dolayısı ile gereksiz yere aramalarımızı takip eden veri tutan ve kaynak tutan Cortana’yı kapatmak, şimdilik en doğru seçenektir diye düşünüyoruz. Kapatmak için: Windows 10’da Cortana’yı Devre Dışı Bırakma adlı yazıya gidip işlemleri uygulayın.
Adım 4: Otomatik Yüklenen Uygulamaları Kapatın
Windows 10 sizden habersiz bazı oyun ve uygulamaları kendiliğinden bilgisayarınıza yükler. Sizler silseniz de bunları tekrar yüklüyor, buda gereksiz sistem ve İnternet kullanımına sebep oluyor. Bunun için Buradaki Windows 10 Otomatik Yüklenen Uygulamaları Kapatma adlı yazıya gidip işlemleri uygulayın.
Adım 5: Uygulamaların arka planda çalışmasını engelleyin
Windows 10 Uygulamaları siz istemeden arka planda çalışıyorlar. Bu da sistemde gereksiz İnternet ve kaynak kullanımına neden olur. Bu önlemi alarak siz açmadan hiçbir metro uygulamasının arka planda çalışmasını engellemiş olacaksınız. Bunun için: Windows 10 Arka plan uygulamalarını Kapatma adlı yazıya gidip işlemleri uygulayın.
Adım 6: Yüksek performans güç planını kullanın
Windows 10’da güç planları vardır; genelde Windows 10 Dengeli güç planını kullanır. Dengeli güç planında enerji ve batarya kullanımını azaltmak için Windows 10 sistem kaynaklarını kullanmayı sınırlar, yani İşlemci, Grafik, HDD ve RAM hızlarını ve kullanımını kısıtlar. Ancak bilgisayarınızı prize takılı olarak kullanırken Yüksek performans güç planına geçerseniz kısıtlama olmadan tüm sistem kaynağını kullanabilirsiniz.
- Öncelikle eğer bilgisayarınız dizüstü ise prize takın ve Windows 10 Ekranın En sağ alt köşesindeki Pil (Şarj) simgesine Farenin Sağ tuşu ile tıklayın.
- Açılan pencerede Güç Seçenekleri seçeneğini seçin veya Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri kısmından açabilirsiniz.
- Karşınızda Güç planları gelecektir. Burada Dengeli veya Yüksek performans diye iki seçenek olacaktır siz Yüksek performans seçeneğine tıklayın.
Eğer burada Yüksek performans yoksa sadece Dengeli varsa Sol taraftaki menüden Güç planı oluştur seçeneğine tıklayın ve karşınıza gelen seçeneklerden Yüksek performans olanı seçin ve Plan adı: olarak da Yüksek performans yazın ve ileri tuşuna basın. Son olarak Oluştur butonuna basın. Daha sonra oluşturduğunuz bu planı seçin. Hepsi bu kadar.
Adım 7: Görsel efektleri kapatın
Windows’un alışagelmiş bazı görsel efektleri ve animasyonları vardır; bu görsel efektlerden görünümü bozmayanları kapatmanızı öneriyoruz. Bu seçeneklerden sonra bilgisayarınızın masaüstü performansı bir miktar artacaktır. Öncelikle klavyeden Win+R tuşlarına bitlikte basın. Açılan pencereye “sysdm.cpl” yazın ve ENTER tuşuna basın. Sistem Özellikleri penceresi açılacaktır. Hemen Gelişmiş sekmesine geçin. Ardından Ayarlar butonuna tıklayın. Performans Seçenekleri adlı bir pencere açılacaktır.
Yukarıdaki görseldeki gibi burada Özel seçeneğini işaretleyin ve Ekran yazı tipi kenarlıklarını düzelt, Masa üstündeki simge etiketlerinde bırakma gölgesi kullan, Simgeler yerine küçük resimler göster ve sürüklenen pencere içeriğini göster seçenekleri hariç diğer tüm seçeneklerdeki seçimi kaldırın. Son olarak değişiklikleri kaydetmek için Tamam butonuna tıklayın.
Adım 8: Başlangıçta çalışan gereksiz programları kapatın
İşimize ve kullanımımıza göre bilgisayarımıza bir sürü program yüklüyoruz, ancak bu programların çoğu Windows açılışında kendini otomatik olarak arka planda başlatmaya ayarlar. Bu da Windows’un geç açılmasına ve arka planda siz açmadığınız halde programların çalışmasına neden olur. bu durumda biz de başlangıçtaki programları gözden geçirip başlamasını istemediğimiz programların açılışını devre dışı bırakacağız.
Açılış işlemlerini görev yöneticisinden kolayca devre dışı bırakabiliyoruz. Bunun için Klavyeden AltGr + Ctrl + Delete tuşlarına birlikte basın. Yada Görev çubuğuna farenin sağ tuşu ile tıklayıp Görev Yöneticisini açın. Daha sonra Başlangıç sekmesine geçin. Burada Açılışta başlayan programların listesi karşınıza çıkacak. Açılışta başlamasını istemediğiniz programlara Fare ile Sağ tıklayıp açılan menüde Devre dışı bırak seçeneğini seçerek gereksiz açılışları kapatabilirsiniz.
Yukarıdaki görsel, benim bilgisayarımdaki başlangıçta çalışan programlara ait. Ben sadece Antivirüs ve İDM programına izin verdim. Diğer tüm programları devre dışı bıraktım.
Adım 9: Gereksiz Windows Servislerini Kapatın
Windows arka planda belli işleri yapabilmesi için servisleri kullanır. bu servislerden pek kullanılmayanları ve bilgi toplayanları Devre dışı bırakacağız. Bu ayarlamalardan sonra sonra bilgisayarınızın masaüstü performansı bir miktar artacaktır.
1: Öncelikle klavyeden Win+R tuşlarına birlikte basın. Açılan pencereye “services.msc” yazın ve ENTER tuşuna basın. Hizmetler penceresi açılacaktır.
Devre dışı bırakabileceğiniz Windows hizmetleri:
- Bağlı Kullanıcı Deneyimleri ve Telemetri (Diagnostic Tracking Service)
- Coğrafi Konum Hizmeti (Geolocation Service)
- Çevrimdışı Dosyalar (Offline Files service)
- dmwappushsvc (Sizden gizli bilgi toplar)
- Microsoft Windows SMS Yönlendirme Hizmeti
- Telefon Hizmeti (Phone Service)
- Windows Hata Raporlama Hizmeti (Windows Error Reporting Service)
- Windows Search (Harddiski sürekli tarar. Dosya ve klasörlerin bilgisini toplar, yani bilgisayarı yorar)
2: Yukarıdaki listede verdiğimiz servisleri Hizmetler arasında bulun. Örneğin “Windows Search” hizmetini devre dışı bırakalım: Farenin sağ tuşu ile tıklayın, açılan menüde Özellikler seçeneğini seçin. Açılan pencerede Başlangıç türü: listesinde Devre Dışı seçeneğini seçip en aşağıdaki Tamam butonuna tıklayarak değişiklikleri kaydedin.
Tüm bu servisleri tek bir tıkla da devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için Aşağıda verdiğimiz kodları kopyalayın bir not defterine yapıştırın. Dosyanın adını Win10_Servis_Kapat.bat şeklinde kaydedin. Oluşturduğunuz bu .bat uzantılı dosyayı Fare ile sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştırın. Böylece gereksiz servisler tek tuşla devre dışı bırakılacak.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 | sc stop "WSearch" sc config "WSearch" start= disabled sc stop "DiagTrack" sc config "DiagTrack" start= disabled sc stop "lfsvc" sc config "lfsvc" start= disabled sc stop "WerSvc" sc config "WerSvc" start= disabled sc stop "CscService" sc config "CscService" start= disabled sc stop "SmsRouter" sc config "SmsRouter" start= disabled sc stop "PhoneSvc" sc config "PhoneSvc" start= disabled sc stop "dmwappushservice" sc config "dmwappushservice" start= disabled @pause |
Adım 10: Windows Ses Efektlerini Devre Dışı bırakın.
Windows’ta çeşitli uyarılar ses ile yapılıyor. Örneğin Windows açıldığında veya bir uyarı verdiğinde, yada bir mesaj geldiğinde uyarı sesleri verir. Bu sesleri kapatarak ufakta olsa gereksiz işlemlerden kurtulabilirsiniz.
Windows ses efektlerini kapatmak için: Sağ alt taraftaki görev çubuğunda bulunan Ses simgesine Farenin sağ tuşu ile tıklayın ve açılan menüde Ses Efekti seçeneğine tıklayın. Tek yapmanız gereken Ses Düzeni: kısmını Ses Yok olarak belirledikten sonra Tamam butonuna tıklayarak işlemleri kaydedin.
>> Tüm bu Windows 10 Hızlandırma işlemlerinin sonunda bilgisayarınızı yeniden başlatmayı unutmayın. Bu rehber hakkındaki görüşlerinizi merak ediyoruz. Lütfen bu işlemlerin bilgisayarınızda nasıl bir etki yaptığını bizimle paylaşın.
Teşekkür ederim.
abbbaaaooowww Windows vejetaryen olmuuuşşş ???