Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır? Telefonda Virüs Var Mı? Telefona Virüs Bulaşırsa Ne Olur? Telefonda virüs belirtileri nelerdir? Telefona virüs neden bulaşır?
Birçok kullanıcı telefonunda virüs olup olmadığını veya telefonunda yaşadığı problemlerin virüs kaynaklı olup olmadığını merak edebiliyor. Biz de tecrübelerimize dayanarak sizler için telefona virüs bulaştığında nasıl belirtiler gösterir diye bir rehber hazırladık. Siz de bu belirtileri yaşıyorsanız daha sonra sunacağımız çözümleri uygulayabilirsiniz.
Öncelikle açıklamak gerekirse bilgisayarlarda aşina olduğumuz virüsler ile telefondaki virüslerin çalışma şekli ve mantığı birbirinden farklıdır. Örneğin: windows için yapılmış bir virüs android bir telefona bir zarar veremez. Aynı zamanda android bir uygulama da windows’a zarar veremez. Çünkü yazılımları ve çalışma şeklîleri farklıdır. Windows’ta çalıştırılabilir dosayalar exe, msi, bat, docx vb. iken, Android ‘te Apk, ios ‘ta ipa şeklindedir.
Başlıklar
- 1 Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?
- 1.1 Can sıkıcı ve alakasız bildirimler
- 1.2 Açılır pencereler ve reklamlar
- 1.3 Telefonun kendi kendine bir şeyler yapması
- 1.4 Kendiliğinden açılan web sayfaları
- 1.5 Telefonda aşırı ısınma
- 1.6 Telefonda Donma ve Takılmalar
- 1.7 Şarjın Erken bitmesi
- 1.8 Şarjın geç dolması
- 1.9 Uygulamaların Çökmesi
- 1.10 Fazla veri kullanımı
- 1.11 Telefonun kendi kendine kapanması
- 1.12 Kendiliğinden gönderilen sms, mail ve whatsapp mesajları
- 1.13 Telefonun geç kapanması
- 1.14 Artan telefon faturası
- 1.15 Bankacılık hesaplarınızda olağan dışı hareketler
Telefonda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Genelde akıllı telefonlara bulaşan zararlı uygulamalar kaldırılıp ve telefondaki bazı ayarlar temizlendikten sonra telefon virüslerden temizlenebiliyor. Peki şimdi gelelim zararlı uygulamaların bulaştığı bir telefonda ne gibi değişiklikler veya belirtiler gözlenir hep birlikte bakalım.
- Can sıkıcı ve alakasız bildirimler
- Açılır pencereler ve reklamlar
- Telefonun kendi kendine bir şeyler yapması
- Kendiliğinden açılan web sayfaları
- Telefonda aşırı ısınma
- Telefonda Donma ve Takılmalar
- Şarjın Çabuk bitmesi
- Şarjın geç dolması
- Uygulamaların Çökmesi
- Fazla veri kullanımı
- Telefonun kendi kendine kapanması
- Kendiliğinden gönderilen sms, mail ve whatsapp mesajları
- Telefonun geç kapanması
- Artan telefon faturası
Can sıkıcı ve alakasız bildirimler
Akıllı telefonlarda en çok karşılaşılan zararlı yazılım tipi reklam amaçlı bildirim göndermektir. Bunun sebebi bilmeden veya bilerek web sitelerin size bildirim göndermesine izin vermenizdir. Bir diğer sebep ise telefona yüklediğiniz veya sizden habersiz yüklenen Oyun veya uygulamaların arka planda çalışıp sizlere bildirim göndermesidir.
Açılır pencereler ve reklamlar
Tıpkı bildirimler gibi telefonlarda zararlı veya istenmeyen pencereler açılabiliyor. Bu pencereler reklam amaçlı olduğu için sık sık gösterilmeye devam ediliyor. Cep telefonunuza yüklediğiniz veya sizden habersiz yüklenen Oyun veya uygulamaların arka planda çalışıp sizlere açılır pencere ve reklam gösterebiliyor.
Telefonun kendi kendine bir şeyler yapması
Cep telefonlarındaki diğer bir anormal belirti ise telefonda kendiliğinden bir şeylerin hareket etmesi, açılmasıdır. Sizlerin kontrolü olmadan telefon uygulama açar, bazı ayarları açıp kapatır. Bu durumda telefona zorlu bir yazılımın bulaştığını düşünebiliriz.
Kendiliğinden açılan web sayfaları
Kötü amaçlı yazılımların amaçlarından biri de reklam amaçlı web sitelerine sizi yönlendirmektir. İzniniz olmadan arka planda veya ön planda web sayfaları açılabiliyor.
Telefonda aşırı ısınma
Telefonda virüs olma ihtimalini güçlendiren nedenlerden biri de sıcaklıktır. Telefonlar yüksek güç tüketen işlemlerde, yani işlemcinin çok kullanıldığı durumlarda telefonda ısınma meydana gelir. Buna bataryanın ısınmasını da eklediğimizde, hele ki yaz aylarındaysak telefonda can sıkıcı bir sıcaklık olur. Bu durumda telefonumuzda en çok güç tüketen uygulama veya işlemleri bulup kaldırmamız gerekmektedir.
Telefonda Donma ve Takılmalar
Telefondan virüs olduğunu belli eden durumlardan biri de yaşanan donmalar ve takılmalardır. Telefonun kaynakları virüs tarafından kullanılıyorsa kendi işlem ve kullanımlarınızda donma, takılmalar ve performans sorunları yaşarsınız.
Şarjın Erken bitmesi
Telefonda zararlı yazılımlar bulunduğunda şarjınız normal kullanımına göre daha az dayanacaktır. Çünkü virüslü işlemler telefonunuzun kaynaklarını gereksiz yere tüketip enerji harcayacaktır. Bunun için şarjın erken bitmesi bu belirtilerden biri olarak değerlendirilebilir.
Şarjın geç dolması
Şarjın çabuk bitmesi bir belirti olabileceğini söylemiştik. Aynı zamanda Şarjın geç dolması da bir belirtidir. Çünkü sizler bir taraftan şarjı doldururken virüsler de bir taraftan sistem kaynaklarını tüketerek şarjı boşaltır. Bu durumda telefonun bataryası geç dolar.
Uygulamaların Çökmesi
Telefon virüslerini neden olduğu olaylardan biri de sık sık uygulamaların çökmesidir. Çünkü sizler normal olarak telefonu kullanırken virüs te arka planda bazı işlemler yapar veya veri sızdırır. Bu durumda kullandığınız uygulamalarda kararsızlıklar meydana gelerek çökmeler yaşanabilir.
Fazla veri kullanımı
Virüsler arka planda sistem kaynaklarını kullanırken bunu online olarak veri akışı yaparak oluşturur. Bu da fazladan data kullanımı demektir. Telefonunuzda olağandan fazla mobil veri kullanımına rastlarsanız bu bir belirti olabilir.
Telefonun kendi kendine kapanması
Telefona bulaşan virüslerin sistemde kararsızlıklar oluşturduğunu söylemiştik. Bu durumun sonuçlarından biri de telefonun birden güç kesmesi veya sizin yapmadığınız halde telefonun kapanmasıdır.
Kendiliğinden gönderilen sms, mail ve whatsapp mesajları
Virüslerin amaçlarının başında reklam ve cihazınızı bir aracı olarak kullanmak olduğunu söylemiştik. İzniniz olmadan birilerine veya tanımadığınız numaralara sms, mail ve whatsapp mesajları gönderilmişse. Veya rehberinizdeki tüm numaralara sms ve whatsapp’tan mesajlar gönderiliyorsa casus yazılımların telefonunuzu ele geçirmiş olması mümkündür.
Telefonun geç kapanması
Telefonunuzu kapatmak istediğinizde kapanmıyorsa veya geç kapanıyorsa arka planda hala aktif olan görev ve zararlı işlemler engelliyordur. Sizin de telefon geç kapanıyorsa bu ihtimali göz önünde bulundurabilirsiniz.
Artan telefon faturası
Bu belirti veri kullanımı ile doğrudan bağlantılıdır. Ayrıca mobil ödemelerde de izniniz olmadan yapılan alışverişler. Telefon faturasına yansıyan izinsiz harcamalar virüs sebepli olabiliyor.
Bankacılık hesaplarınızda olağan dışı hareketler
Telefon faturasının yükselmesi gibi bankacılık işlemlerindeki hareketlerde durum tespiti için kullanılabilir. Bankacılık bilgileriniz veya kredi kartı bilgileriniz telefonunuza bulaşan zararlı yazılımlar tarafından ele geçilmiş olabilir. Eğer ekstrelerinizde olağandışı hareketler ve haberiniz olmadan yapılan alışverişler varsa telefonunuzu temizlemenizde fayda vardır.