Android

Android Root Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Root Yapılır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Android Root Yapmak, Android Telefonlara Root Atmak, Root ne işe yarar?

Merhaba değerli ziyaretçi bu yazıda çoğu android kullanıcısının merak ettiği veya duyup’ta ne işe yaradığını bilmediği root hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız.

Root Nedir?

Root Kelimesi Bilgisayar yazılımları dilinde Ana Dizin (Kök) Demektir. Daha çok linux işletim sistemlerinde kullanılan Root kelimesini; Android platformlarında ve telefonlarında duymamızın sebebi ise Android işletim sisteminin de linux tabanlı olmasından kaynaklanmaktadır. Windows işletim sistemlerinde bu terim karşımıza Administrator olarak çıkmaktadır.

Root ne işe yarar?

Root, sistem dosyalarının bulunduğu kök dizine erişebilen bir kullanıcı yetkisidir. Yani root yetkisini alan bir kullanıcı veya uygulama sistem ayarlarını veya dosyalarını istediği şekilde kullanma ve düzeltme yetkisini almış olur. Bu nedenle rootlanmış bir telefonda her türlü düzeltme ve işlem yapma imkanı sağlanmış olur.

Satın aldığınız Android telefonlar, marka model fark etmeksizin genellikle root’suz olarak çalışacak şekilde ayarlanmıştır. Yani, yeni aldığınız bir telefonda sistem dosyalarına ulaşamaz ve köklü değişiklikler yapamazsınız. Bunun sebebi ise, telefon üreticilerinin aldığı bir çeşit güvenlik önlemidir. Çünkü kullanıcının telefonun kök dizinine ulaşarak sistem dosyalarını silmesini veya bozmasını önler. Aynı zamanda sistem dosyaları değiştirildiğinde telefonda çökme durumları olur.

Neden Root Yapılıyor?

Peki bazı uygulamalar sadece root’lu telefonda çalışıyor, neden? Çünkü android telefonlarda çalışan uygulamalar da, telefon root’lu olmadığı sürece sistem dosyalarına ulaşamazlar. Bu da bir güvenlik önlemidir. Ancak profesyonel veya teknik android kullanıcıları için sistem dosyaları üzerinde değişiklik yapmaya yarayacak bazı uygulamalar vardır. Bu uygulamaların telefonunuzda çalışması için de telefonunuzun root’lu olması gerekir. Mesela root’lu telefonlarda çalışan bir uygulama, telefonunuzun cpu yani işlemcisinin ayarlarını değiştirerek hızlandırma veya sınırlama durumu vardır. Bu uygulamayı kullanmak için teknik anlamda donanımlı olmak gerekir.

Android Root Nasıl Çalışır?

Root yapılan telefonun bootloader (önyükleme) bölümü kırılıyor. Ardından su dosyaları ve su uygulaması sisteme yükleniyor. Rootlu bir telefon, bir yardımcı uygulama sayesinde root yetkisi verir (Magisk, Supersu gibi). Root yetkisi isteyen uygulamaya superuser uygulaması cevap verir ve size sorar izin verilsin mi? diye sizde o zaman izin ver veya reddet dersiniz.

Root Yapmanın Zararları Nelerdir?

Root yapılan bir telefonun bootloader bölümü kırılıyor, böylece telefon garantiden çıkar. (Orijinal stock rom yüklenirse tekrar garanti kapsamına girebiliyor) Telefonunuz orijinal stock rom yükleninceye kadar güncelleme alma durumu yoktur. Ayrıca bilmediğiniz uygulamalara yetki vermeniz telefonunuzu riske düşürür ve virüslü uygulamalara maruz bırakabiliyor. Aslında root zararları sizin elinizdedir hangi uygulamaya root yetkisi vereceğinizi bilmelisiniz. Güvenmediğiniz uygulamalara veya sizin isteğiniz dışındaki Root isteklerini reddetmelisiniz.

Nasıl Root Yapılır?

Root yapmak üreticilerin isteği dışındadır. Bu yüzden root işlemleri gayri resmi kişiler tarafından yapılıyor ve internette paylaşılıyor. Telefonunuza uygun root işlemlerini google ‘den araştırmalı veya bize sormalısınız. Bizde siteye eklemeye çalışırız. Root işlemi bir yazılım baz alınarak oluşturuluyor. Bu yüzden yeni bir güncelleme de çalışmama durumu vardır. Her telefon için ve android sürümü için root dosyaları ve işlemeri farklıdır. Bu yüzden aramayı şöyle yapmalısınız Örneğin: telefonunuzda android 12.0 yazılımı varsa “Xiaomi 11T Android 12 Root” şeklinde google de arama yaparsanız uygun dosyaları ve işlemleri bulmuş olursunuz.

Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle