Android

Android İşlemci Bilgisi Nasıl Öğrenilir? Desteklenen ARM Bilgisi Öğrenme. İşlemcinizin Desteklediği Uygulamaları Nasıl Öğrenirsiniz? Telefon hangi armeabi sürümünü destekliyor nasıl öğrenilir?

Armeabi Nedir?

Armeabi (Advanced RISC Machine with a Memory Management Unit) bir işlemci mimarisidir. ARM, düşük güç tüketimi, yüksek performans ve geniş kullanım alanı nedeniyle mobil cihazlar, gömülü sistemler, akıllı telefonlar, tabletler, IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazları ve diğer birçok elektronik cihaz için yaygın olarak kullanılan bir işlemci mimarisidir.

Armeabi, ARM işlemci ailesinin bir alt kümesini temsil eder. Bu özellikle Android işletim sistemi için kullanılan bir işlemci mimarisi olarak önemlidir. Birçok Android uygulaması, özellikle eski sürümler, armeabi veya armeabi-v7a gibi ARM tabanlı işlemciler için yapılıyor. Günümüzde Android uygulamaları genellikle daha yeni ve performanslı ARM mimarileri için yapılıyor. Çünkü bu mimariler daha iyi performans ve enerji verimliliği sunar.

Armeabi, özellikle eski Android cihazlar veya özel uygulama gereksinimleri için hala kullanıma açıktır. Ancak genel olarak daha yeni ARM mimarileri (örneğin, armeabi-v8a) daha yaygın olarak tercih edilmektedir.

  • armeabi: Eski ve temel ARM işlemcileri için kullanılan bir terimdir.
  • armeabi-v7a: Daha yeni ve gelişmiş ARM işlemcileri için yapılıyor ve 32 bitlik uygulamaları destekler.
  • armeabi-v8a (arm64-v8a): 64 bitlik ARM işlemcileri için yapılıyor ve 64 bitlik uygulamaları desteklediği gibi; 32 Bitlik uygulamaları çalıştırma yeteneğine sahiptir.
  • x86: Bilgisayar işelmcilerinden de aşina olduğumuz 32-Bit mimarisi artık Android tarafından da destekleniyor. X86 işlemcili bir android cihazınız varsa kullanacağınız uygulamaların da x86 mimariye göre olması gerekiyor.
  • x86_64: Mimarisi ise 64-Bit veri yolunu kullunabilen ve x86 sürümüne göre daha gelişmiş bir işlemci mimarisidir. 64-Bit işlemcilere göre derlenen uygulamaları desteklediği gibi, x86 mimarisine göre derlenen uygulamaları da destekler.

Genelde armeabi-v8a, armeabi-v7a ve armeabi için geliştirilen uygulamaları çalıştırır. Ancak Eski sürümler yeni sürümleri çalıştıramaz. Örneğin: armeabi-v7a olan bir cihaz armeabi-v8a için derlenen bir uygulamayı çalıştıramaz. Uygulama Yüklenemedi hatası verir. Başka bir örnek: x86_64 mimarisine sahib bir cihaz x86 uygulamaları da çalıştırır ancak tersi durumda çalışmaz. Bir başka örnek daha verelim: armeabi bir uygulama x86 veya x86_64 bir cihazda çalışamaz. Tam tersi için de durum geçerlidir.

NOT: Bazen bir uygulamaya tüm mimariler için kütüphaneler eklendikten sonra tüm cihazlara yükleyebiliriz. Bunlara Universal sürüm diyoruz. Tabi ki Android sürümü desteklemek şartı ile.

Android İşlemci Bilgisi Nasıl Öğrenilir?

Android işlemci mimarisini öğrenmek için: AIDA64 uygulamasını kullanacağız. Bu uygulamayı bilgisayar donanım bilgisini öğrenmek için de kullanırız. AIDA64’ün android sürümü ile de cihazınız hakkında bir çok donanım ve yazılım bilgisini öğrenebilirsiniz. Uygulamayı cihazınıza yükledikten sonra nasıl işlemci mimarisini öğrenebiliriz, hep birlikte bakalım.

  1. AIDA64 uygulamasını cihazınıza yükledikten sonra açın.
  2. Daha sonra gelen seçeneklerden “İşlemci” seçeneğine girin.
  3. Daha sonra biraz aşağılara inerek “Desteklenen ABI’ler” ksımında Android cihazınızın desteklediği arm mimarilerini öğrenebilirsiniz.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz üzere; test için kullandığımız Android cihazın arm64-v8a, armeabi-v7a ve armeabi mimarilerinin üçünü de desteklediğini görüyoruz. Böylece bu üç mimari için yapılan uygulamaları veya Apk’leri de bu cihaza yükleyebiliriz demektir. (Tabi Android sürümü destekliyorsa)

Android Hızlandırma

Daha önce hazırladığımız Android telefon ve tabletleri hızlandırma yöntemlerini paylaşmıştık. Bu yazımıza bakmadıysanız muhakkak göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. Android işletim sistemini hızlandırma yöntemleri, ipuçları ve işe yarar bigiler bulacaksınız. Bunun için:

Android Hızlandırma Yöntemleri (Yararlı İpuçları)

Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle