Android Cihazlara Root Atmak Garantiyi Bozar mı? Telefona Root Yüklemek Garantiyi Bozar mı? Tableti Root Yaparsak Garantiden Düşer mi?
Bu yazıda Çoğu Android Kullanıcısının kafasını kurcalayan, Root Garantiyi Bozar mı? Custom (Özel) Rom yüklenirse garanti bozulur mu? Kingroot garantiyi bozar mı? telefona root atınca garanti gider mi? Root kaldırınca garanti gelir mi? root garanti dışı bırakır mı? Telefon tekrar nasıl garanti kapsamına sokulur? gibi sorulara cevap bulacaksınız.
Başlıklar
Root nedir?
Android telefon ve tabletlerde root yapılınca, Yönetici yetkileri diye adlandırabileceğimiz bazı yetkilere sahip olursunuz. Böylece bu yetki ile sistem dosyaları üzerinde değişiklik yapar, Android sisteminize daha fazla işlevsellik katarsınız. Root hakkında daha fazla bilgi için Android Root Nedir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Root Atmak Garantiyi Bozar mı?
EVET, Root garantiyi bozar. Bu nedenle Root yüklenen cihaz garanti kapsamından çıkar. Root yaparken, Android telefonun Bootloader denen kısmı kırıldığı için cihaz garantiden çıkar. Root yapılan Android cihazlarda üreticinin ayarladığı bazı değerler üzerinde değişiklik yapma imkanı olur. Böylece bu değişikliklerin Cihaza zarar verebilmesi neticesinde Root yapılan cihaz garanti kapsamında olmaz.
Root kaldırılınca tekrar garantiye girer mi?
KISMEN EVET, Root kaldırılınca android cihaz tekrar garanti kapsamına girebilir. yanlız burada önemli olan Sadece Root kaldırmak yetmiyor, Bootloader’i kilidini tekrar kapatılıp, telefona Stock Rom yüklemek, yani telefona Orijinal yazılım yüklemek de gerekiyor. Ancak o zaman cihaz tam anlamıyla garanti kapsamına girer.
Custom Rom Yüklenince Garantiden çıkar mı?
EVET, Tıpkı root gibi Rom yükleme de garantiyi bozar. Zaten root yapılmadan Rom yüklenemiyor yada twrp yüklenince bootloader kırıldığı için tekrar garantiden çıkar?
Stock Rom yüklenirse garantiye girer mi?
KISMEN EVET, Stok rom yüklenirse, telefonu fabrika yazılımına ve ayarlarına döneceği için tekrar garanti kapsamına girme durumu var. Yalnız, bootloader kilidinin de eski haline gelmesi gerekiyor.
Root telefonu bozar mı?
Root yapma araçları, gayri resmi olduğu için ve telefonun bootloader (Ön yükleme) kısmına müdahale ettiği için riskleri vardır. Bu riskler genellikle telefonda yazılımsal sorunlar çıkarır. Stok rom yüklenince telefon düzelir. Ancak bazende önemli zararlar verme durumu vardır. Bu zararlar root uygulamalarını kullanarak telefonu özelleştirme ve işlemci hız aşırtma vb. durumlarda telefonun ana kart veya işlemcisine zarar verir.
Bankacılık uygulamaları ve Root
Root, Bankaların kara listesindedir. Root yetkileri ile hesapların ele geçirilmesi ve hesap bilgilerinizin çalınması gibi durumlarda, bankalar telefonunuz rootlu olduğu için sorumluluğu sizlere yükler. Bu durum, banka hesabınızda olası bir sorun veya maddi bir kaybın banka tarafından root kullandığınız için sorumluluk kabul etmemesine neden olur. Son olarak bankalar Root’u sizlere karşı bir koz olarak kullanma durumu vardır.