CrystalDiskInfo Kullanımı, Disk Sağlığı Öğrenme

CrystalDiskInfo Kullanımı, Hard Disk Sağlığı Öğrenme. Disk S.M.A.R.T. Bilgisi. Yeniden Konumlandırılan Kesim Sayısı, Geçerli Bekleyen Kesim Sayısı, Düzeltilemeyen Kesim Sayısı Nedir?

CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo, S.M.A.R.T. (Kendi Kendini İzleme, Analiz ve Raporlama Teknolojisi) ‘ni kullanarak diskiniz hakkında birçok bilgi sunan ücretsiz ve Türkçe bir programdır. Gelecekteki disk yüzeyi hatalarını tespit etmenize ve önlemenize yardımcı olur, böylece veri kaybı telafisi imkansız hale gelmeden zamanında önlem alabilirsiniz.

CrystalDiskInfo’yu çalıştırırken göreceğiniz ilk şey, ana sabit diskinizle ilgili tüm ayrıntılı bilgileri görüntüleyen açık ve basit bir ara yüzdür. marka ve modelden arabellek boyutuna ve önbelleğe, ayrıca seri numarasına ve hatta aygıt yazılımına kadar. Tek bir tıklama ile PC’ye bağlı diğer herhangi bir sabit diske göz atabilirsiniz. Ve yine, sıcaklık veya açık olduğu saat gibi verileri anında görebilirsiniz.

Yazılım, disk durumunun tehlikeli olduğu konusunda sizi uyarmak için bir renk düzeni kullanır. Varsayılan olarak, her şey yolunda giderse, kullandığınız stile bağlı olarak sabit disklerinizdeki en önemli bilgiler yeşil veya mavi renkte görünür. Bu şekilde, sıcaklığın veya başka bir parametrenin sarıya döndüğünü görürseniz, dikkatli olmanız ve olası bir soruna dikkat etmeniz gerektiğini bilirsiniz.

CrystalDiskInfo İndirme Bağlantısı

CrystalDiskInfo Kullanımı

Başlamadan önce CrystalDiskInfo ile Disk sağlığınızı öğrenmeden yapmanız gerek küçük bir ayar var. Bu ayar ile Ham Değerleri Normal sayılar olarak görmenizi sağlar. Bunun için: CrystalDiskInfo programında iken “İşlev” menüsüne ve ardından “Gelişmiş Özellik” > “Ham Değer” > “10[DEC]” seçeneğini seçin.

CrystalDiskInfo Terimleri Ne anlama Gelmektedir?

  • Aygıt Yazılımı: Diskinizin yazılım sürümünü gösterir.
  • Seri Numarası: Her diskin bir seri numarası vardır. Burada Seri numarasını öğrenebilirsiniz.
  • Arabirim: Disk bağlantı birimini gösterir. ATA veya PATA gibi
  • Aktarım Kipi: Arabirim bağlantı türünü gösterir Serial ATA (SATA) gibi.
  • Standart: Sahip olunan standardı gösterir.
  • Özellikler: Diskin özelliklerini gösterir. (SMART, NCQ vb.)
  • Ara Bellek boyutu: Diskin işlem kapasitesini belirleyen ön bellek boyutunu gösterir.
  • Çevirme Oranı: Diskin Dakikadaki dönüş sayısını gösterir. (5400 RPM saniyede 90 tur atar. 7200 RPM ise 120 tur.)
  • Çalıştırma Sayısı: Diskin kaç kez başlatıldığı bilgisini verir. Durduktan sonraki her başlatma.
  • Çalışma Süresi: Diskin bugüne kadar ki çalıştığı süre. (Veri kopyalama süresi değil. Aktif kaldığı süre)

  • 01 Okuma Hatası Oranı (Read Error Rate): Diskteki veriler okunurken alınan hata sayısı.
  • 03 Devirlenme Süresi (Spin-Up Time): Devirlenme Süresi, sürücünün dönmesi ve çalışır hale gelmesi için geçen ms cinsinden süredir. Spin-Up Süresi 0RPM’den kararlı hıza ve çalışmaya kadar geçen süredir. Bu Değer eşiğin üzerinde olduğu sürece diskinizin hızlanma süresi iyi demektir. Yani bu sayının yüksek olması iyi birşeydir.
  • 04 Başlama/Durma Sayısı (Start/Stop Count): Diskin bu güne kadarki başlatma ve durdurma sayısını gösterir.
  • 05 Yeniden Konumlandırılan Kesim Sayısı (Reallocated Sectors Count): Verileri güvenli bir şekilde depolamak için artık güvenilemeyen sabit sürücünün bozuk sektörleridir. Bir sabit disk bir okuma/yazma/veri doğrulama hatasıyla karşılaştığında, o sektörü “yeniden tahsis edilmiş” olarak işaretler ve veri bozulma riskini önlemek için verileri başka bir yedek sektöre aktarır. Kısaca Bad Sector sayısı olarak bilinen bilgidir.
  • 07 Tarama Hatası Oranı (Seek Error Rate): Arama Hata Oranı, sürücüde ciddi bir sorun olduğunu gösteren bir SMART disk hatasıdır. Bunun nedeni ciddi şekilde bozuk sektörler, mekanik sorunlar veya aşırı ısınma ve servo hasarı olabilir. Tarama Hata Oranı ne kadar yüksek olursa, sürücü arama hatası olasılığı da o kadar yüksek olur.
  • 09 Çalışılan Saat Sayısı (Power-On Hours): Diskin bugüne kadar açık kaldığı süre. Bu bilgi saat cinsindedir.
  • 0A Sapma Yineleme Sayısı (Spin Retry Count): Diskin ortalama dönme hızına ulaşması için yapılan deneme sayısını gösterir. Disk, devir sayısına ulaştığında normal olarak kullanılabilir. Bazen bu devir başlatma işlemi tepki vermiyor ve başka bir deneme yapılıyor. Bu bilgi de yapılan deneme sayısını gösterir. Kimi zaman önemli bir sorun olmasa da motor veya okuma kafası problemleri olabilir.
  • 0B Yeniden Ayarlama Yenilemeleri (Recalibration Retires): Bir sürücüyü kalibre etme deneme sayısıdır. Motor, yataklar veya güç kaynağı ile ilgili önemli bir sorun olduğunu belirtir. Arızalı bir sabit sürücüde duyduğunuz tıklama, sürücü nerede olduğunu göremediği için kalibrasyonun yeniden denenmesidir. Bunun nedeni hatalı kafalar/plakalardır.
  • 0C Enerji Durumu Değişikliği Sayısı (Power Cycle Count): Sabit disk açma/kapama döngülerinin sayısını gösterir. Sabit disk milinin kaç kez dönmeye başladığı ve dönmeyi durdurduğu miktardır. Bu iş mili, sürücü her açıldığında veya uyku modundan çıkarıldığında açılır ve dönmeye başlar.
  • C0 Güç Kapalı Çıkarma Sayısı (Power-off Retract Count): Bu parametre, güç kapatma döngülerinin sayısını gösterir. Aynı zamanda acil Geri Çekme Döngüsü Sayısını gösterir. Güç Kapatma Geri Çekme Sayısı özniteliği genellikle, örneğin ani güç kesintisi, güç kaybı veya donanımdan sıfırlamanın neden olduğu standart olmayan güç KAPATMA döngülerinde artar. Bu genellikle başlatma/durdurma sayısından daha düşüktür, ideal olarak 0’dır.
  • C1 Yükleme/Kaldırma Devir Sayısı (Load/Unload Cycle Count): Yükleme/Boşaltma Döngüsü Sayısı, aktüatör kolunun yükleme bölgesine ne sıklıkta park edildiğini gösterir. Aktüatör kolu, diski okuyan/yazan kafayı tutar.
  • C2 Sıcaklık (Temperature): Diskin iç sıcaklığını gösterir. Sıcaklığın yüksek olması performansı düşürecektir.
  • C4 Yeniden Konumlandırma İşlemi Sayısı (Reallocation Event Count): Bu parametre, yeniden eşleme işlemlerinin sayısını gösterir (verileri bozuk bir sektörden özel bir ayrılmış disk alanına – yedek alana aktarma). Bu özniteliğin ham değeri, verileri yeniden tahsis edilen sektörlerden yedek bir alana aktarma girişimlerinin toplam sayısını gösterir. Başarısız girişimler, başarılı olduğu kadar sayılır.
  • C5 Geçerli Bekleyen Kesim Sayısı (Current Pending Sector Count): Taşınmayı bekleyen mevcut sektör sayısı, diskinizde yeniden eşlenmesi gereken kararsız sektörlerin mevcut sayısını gösteren bir SMART parametresidir. Ve bu sektörler daha sonra başarılı bir şekilde okunursa sayım azalacaktır. Okuma başarısız olursa da Yeniden Konumlandırılan Kesim Sayısı artacaktır.
  • C6 Düzeltilemeyen Kesim Sayısı (Uncorrectable Sector Count): Düzeltilemeyen ve durumu belirsiz olan sektör sayısıdır. Sabit sürücüde bir sektör okunurken veya yazılırken birçok okunamayan hatayı gösteren bir S.M.A.R.T parametresidir. Sabit sürücüde çok fazla Düzeltilemez Sektör Sayımı varsa bu, sabit sürücünün arızalanacağı ve veri kaybına yol açacağı anlamına gelir.
  • C7 UltraDMA CRC Hatası Sayısı (UltraDMA CRC Error Count): Okunamayan veri sayısını gösterir. Bu sürekli alınan bir okuma hatası olmayabilir. Verinin bulunduğu sektörün bozuk olduğunu göstermez, sadece hatalı okuma sayısını gösterir. İlgili veri bozuktur veya okunamamıştır.
  • C8 Yazma Hata Oranı (Write Error Rate): Bu parametre, verileri bir sabit diske kaydederken ortaya çıkan toplam hata sayısını gösterir. Bu, disk yüzeyi veya okuma/yazma kafalarındaki sorunlardan kaynaklanabilir.

Disk SMART özelliği diskiniz hakkında bilgileri sağlayan bir sistemdir. Buradaki bozuk sektör ve hatalar diskinizin değişim zamanı geldiğini ve verilerinizi yedeklemeniz gerektiğini gösterir.

Bir disk ne zaman kullanılmamalı?

  • Disk yavaşlamaya başlamışsa.
  • Disk sıcaklığı çok artmışsa.
  • Windows sık sık çökmeye başlamışsa (Mavi ekran hataları).
  • Diskten değişik sesler gelmeye başlamışsa.
  • Çok fazla Bad Sector oluşmuşsa diskin ömrünün tükenmek üzere olduğunu gösterir.
Abone Ol
Bildir
guest
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle