Asus BIOS Versiyonu Öğrenme, Lenovo Bios Sürümü Nasıl Öğrenilir? Dell Bilgisayarımın BIOS Sürümüne Nereden Bakabilirim? Windows’ta Bios Sürüm Bilgisi Nerede?
Başlıklar
Bios Nedir?
BIOS, Basic Input-Output System kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçesi ile Temel Giriş-Çıkış Sistemi demektir. Kısaca açıklamak gerekirse Ana kartın nasıl çalışacağını ve yönetimini sağlayan bir yazılımdır. Bilgisayara verilen start komutundan tutun ekrana görüntü vermesine kadar yönetimi elinde bulunduran yazılımdır. Günümüzde ana kart üzerindeki ufak bir yongada saklanır. Üreticinin bilgisayarı ne şekilde yöneteceğini tasarladığı bir yazılımıdır. Kullanıcı tarafında bazı ayarları seçebilme özelliği vardır. Eskiden klavye ile yönetebildiğimiz Bios yazılımı günümüzde fare ile tıpkı bir işletim sistemi gibi kullanılabilmektedir.
Bilgisayarda yaşanan üretim hataları veya teknik sorunlar bios kaynaklı olabilmektedir. Böylece üretici, sorunu çözmek adına yeni bir bios güncellemesi çıkarabilmektedir. Bu durumda bios’unuzu yükseltmek için mevcut bios sürümünüzü öğrenmek isteyebilirsiniz. Herhangi bir araç veya program gerektirmeden bios sürümü nasıl öğrenilir hep birlikte bakalım.
Bios Sürümü Nasıl Öğrenilir?
Bios sürümünü herhangi bir program olmadan Windows ortamında birçok şekilde öğrenebilirsiniz. Bizler en çok kullanılan ve en basit yöntemleri sizinle paylaşacağız.
Sistem Bilgisi aracı ile Bios sürümü öğrenme
Windows’ta Sistem Bilgisi adı verilen bir araç vardır. Bu araç yardımı ile bilgisayarınızın donanımsal ve yazılımsal birçok özellik bilgisini öğrenebilirsiniz. Bunun için:
- İlk önce klavyenizden Win+R tuşlarına birlikte basın. Çalıştır penceresi açılacaktır. Aç kısmına “msinfo32” yazın ve Tamam Butonuna basın.
- Daha sonra açılan pencerede “Sistem özeti” sekmesinde iken “Bios Sürümü/Tarihi” seçeneğini bulun. Burada Üretici, Bios versiyon ve Bios çıkış tarihini bulabilirsiniz.
DirectX Tanı Aracı ile Bios sürümü öğrenme
Windows’ta Sistem, Görüntü, Ses ve giriş gibi donanımlar hakkında bilgi sahibi olmak için bir araç vardır. Biz de bu aracın Sistem özeti kısmından Bios versiyonunu öğrenebiliriz. Bunun için:
- İlk önce klavyenizden Win+R tuşlarına birlikte basın. Çalıştır penceresi açılacaktır. Aç kısmına “dxdiag” yazın ve Tamam Butonuna basın.
- Daha sonra açılan pencerede “Sistem” sekmesinde iken, çıkan seçeneklerden “BIOS” yazan yerde Bios versiyon bilgisini bulabilirsiniz.
Komut Istemi ile Bios sürümü öğrenme
Windows’ta Komut Istemi denilen bir kapı yardımı ile ufak bir komut girerek Bios versiyon bilgisine ulaşabiliriz. Bunun için:
- Bilgisayarınızda Başlat menüsü arama kısmına “cmd” yazın. Çıkan sonuçlarda “Komut İstemi” bulun. Hemen yanındaki seçeneklerden “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğine tıklayın.
- Daha sonra açılan siyah penecereye “wmic bios get smbiosbiosversion” komutunu girin. (İsterseniz kodu kopyalayıp Farenin sağ tuşu ile yapıştırabilirsiniz.) Kodu girdikten sonra klavyeden “ENTER” tuşuna basın. Ve Bios versiyonu karşınızda.
1 | wmic bios get smbiosbiosversion |
Bu yöntemlerin yanı sıra bazı özel Donanım yazılımları ile de bios bilgisini öğrenebiliriz. Ancak, yukarıdaki programsız yöntemler yeterlidir sanırım. Listeyi gereksiz uzatmaya gerek yok herhalde 🙂